Matkustamisesta, kirjoittamisesta ja ruuasta

Tagine_2

”Minulla on kaikki nämä ääriviivat, enkä ole suhteessa keneenkään muuhun täällä vaan olen aivan erillisenä, minä olen vain minä. Ja minun pitäisi tulla minun kanssani toimeen.” (Kyllikki Villa)

Matkustaminen on ihanaa, tietenkin. Vähitellen kun iän myötä muuttuu mukavuudenhaluisemmaksi, on ehkä haluttomampi lähtemään matkaan, mutta sitä tarkemmin hellii matkojen muistoja ja makuja kotikeittiössä.

Mia Kankimäen ”Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin” oli yksi 2013 suomalaisen kirjamaailman suursuosikkeja. Pääsin itse lukemaan tämän nautinnollisen monen tason matkakirjan vasta alkuvuodesta 2015, mutta se sai minut palaamaan matkakirjojen lajin pariin. (Toivottavasti se sai yleisemminkin naismatkakirjailijat takaisin lukevan yleisön huomion keskipisteeseen – ks. HS:n kolumni aiheesta syksyltä 2013: ”Naisten matkatarinat on unohdettu”, http://www.hs.fi/kulttuuri/a1375414515356?jako=7046eedc4cfda73070b4ac4d9e3fba64&ref=email-share).

Matkakirjoissa on jotakin erityisen taianomaista. Äitini oli innokas matkakirjojen lukija ja hänen jäämistöstään olen lukenut monia helmiä nimenomaan suomalaisten naisten kirjoittamista matkakirjoista. Vivi-Ann Sjögren tai edesmennyt Kyllikki Villa tulevat ensimmäisenä mieleen ja suosittelen näitä kenelle tahansa matkakirjoista kiinnostuneille! Näiden kirjoittajien lisäksi sain äidiltä erikoisen matkakirjan vuosia sitten: ”Järvien, vuorien ja sankarien maa”, joka on matkakirja Skotlannista, julkaistu jo 1946 ja kirjoittajana Helmi Krohn, ehkä tunnetuimman kokemäkeläisen Eemil Nestor Setälän vaimo ja Aino Kallaksen sisar.

Edinburghista kirjoittaessaan Helmi kirjoittaa:

”Satoi kuin saavista kaataen. Sitä voi tapahtua milloin hyvänsä Skotlannissa, se on välttämätön paha, johon on paras suhtautua rauhallisesti. Ainakin skotlantilaiset itse niin tekevät. Eräs skotlantilainen herra sanoi kerran, ettei Skotlannissa koskaan ole ruma ilma, pahimmassa tapauksessa vain ”kaunis, kostea ilma”. Jas tavallaan hän olikin oikeassa, ellei nyt sade satu olemaan liian rankka eikä sumu liian sakea. Ne antavat vain maisemalle erikoisen leimansa, kietovat varsinkin vuorimaiseman salaperäiseen, utuiseen verhoon, ja sitä katsellessa voi varsin hyvin käsittää, miten sellaisessa ympäristössä mielikuvitus alkaa liikehtiä ja salaperäiset voimat puhjeta ilmi.”

Kuvaus hymyilytti ja kuulosti tutulta. Sateisella säällä sopii erityisen hyvin nauttia lämmittävää pataruokaa. Tällä kertaa se ei tosin ole skotlantilaista, vaan eteläisemmän ilmanalan inspiroimaa:

Kaisan marokkolaishenkinen lammaspata

1. Aterian tähti eli lammas[1]:

 • Nälkäisyyden asteen mukaan valittu määrä lammasta – 6-8 hengelle esim. 2 potkaa ja 3 reilua paahtopaistipalaa (n. 1,5 kg). Ei haittaa vaikka tulisi liikaa, koska tämä vain paranee seuraavaan päivään.

2. Maustamiseen:

3. Juurekset ja muut kasvisosaston ihanuudet:

 •  1 punainen paprika
 • 1 munakoiso
 • 2 (puna)sipulia
 • 4 porkkanaa

(Miksei myös muita juureksia, jos siltä tuntuu)

 • Purkki kikherneitä (liota yön yli!)
 • Maun mukaan valkosipulia (olen käyttänyt yleensä 3 kynttä)
 • 1 sitruuna lohkottuna
 • 1 liemikuutio
 • 2 purkkia tomaattimurskaa

4. Vaihtoehtoisina lisäyksinä myös

 • 1 rkp hunajaa
 • Muutamia säilöttyjä sitruunoita (esim. Hakaniemen hallin Maustekeitaasta saa hyviä)
 • Merguez-makkaroita tms. muita hyviä lammastuoremakkaroita maun mukaan
 • Granaattiomenaa
 • Ruokajogurttia
 1. Couscous:
 • Ohjeen mukaan couscousia (2 dl/2 hlöä)
 • Pussi nopeasti pannulla paahdettuja mantelinlastuja
 • Maun mukaan pari kourallista paloteltuja kuivattuja hedelmiä (yleensä käytän aprikoosia, myös viikuna tai taateli ok)
 • Puolikkaan sitruunan mehu (tai miksei kokonaisenkin – olen sitruunafriikki – sitä sopii lisätä sopivissa väleissä melkein mihin tahansa ruokaan ja parantaa lopputulosta)
 • 1 rkl voita

+ Koristeeksi minttua ja korianteria

 

Beautiful_lemons

Valmistus

 1. Marinoi lammas edellisenä iltana esim. valmiilla Harissa-tahnalla, öljyllä ja/tai punaviinillä. Esteettisen tasapainon vuoksi joukkoon voi silputa kourallisen haluamiaan yrttejä (if you ask me – minttu toimii aina!) Hirvittävän suttaavaa puuhaa tämä, joten varaa paljon talouspaperia ja yritä saada joku muu rekrytoitua siivousvaiheeseen. Mätkäytä muovipussiin jääkaapppiin yön yli. Laita myös kikherneet likoon kylmään runsaaseen veteen yön yli. Samaan syssyyyn voit kuullottaa kuumalla pannulla mantelilastut – ole äärimmäisen tarkka, koska palavat helposti. Mieluiten tuijota niitä keskittyneesti ja harjoita zen-meditaatiota. Älä kiinnitä huomiota puolisoon, lapsiin tai lemmikkiin – poltat ne lastut kumminkin, lisää kaapissa ei ole, Siwakin on jo kiinni ja sitten harmittaa!

Samaan aikaan kun keskityt tuohon (ja jos olet onnekas!), saat houkuteltua siipan, lapsen tai muun sopivan hyväntahtoisen uhrin lohkomaan vihannekset ja sipulit. Nämä kun on valmiina pusseissa seuraavaan aamuun, elämä helpottuu huomattavasti.

 1. Seuraavana aamuna ota lammas jääkaapista, napsauta uuni päälle 180 asteeseen ja ihastele hetki Laten herkullista ulkonäköä ja tuoksua. Anna lampaan jäädä huoneenlämpöön lepäämään siksi aikaa kun uuni kuumenee. Murskaat mausteet haluamallasi tavalla / aseella ja kuullota ne pannulla reilussa lorauksessa öljyä.
 2. Pilko liha sopiviksi (aika reiluiksi) paloiksi ja pyöräytä liha pannulla (n. 4 min/puoli) kauniin pinnan saamiseksi.
 3. Laita lammas mausteiden ja lisukkeiden kanssa uunipannuun / pataan, lorauta päälle maun mukaan öljyä, sitruunamehua ja punkkua, tomaattimurskaa ja lihalientä siten, että liha peittyy sopivasti.
 4. Kypsennä koko hässäkkää 170-180 asteessa n. 3 tuntia, sen jälkeen laske lämpötila n. 150:een ja anna Laten lekotella vielä kaikessa rauhassa niin kauan että vieraat saapuvat tai nälkä käy ylitsepääsemättömäksi.
 5. Lampaan ollessa melkein kypsä, valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää lopuksi kohdassa 5 mainitut lisukkeet.
 6. Koristele / tuunaa lopulliseen kuntoon haluamallasi tavalla (kohdan 4 tai oman pääsi mukaan)
 7. Kutsu väki kokoon, kaada lisää viiniä (jos sitä tässä vaiheessa vielä on jäljellä) & ENJOY!

Tagine_w_flowers

Vastaavantyyppisen herkullisen Tagine-padan saa myös kanasta. Oheisen kuvan versio on Wiskilän herkullisten kukonpoikien inspiroimaa ja senkin kruunaavat Craig Beckleyn ranskalaistyyppiset lammas-Merguez –makkarat.

Kanatagine_lähikuva

Valmistuksessa voi seurata yllä olevaa ohjetta, vain sillä erolla, että lampaan korvaavat pannulla ruskistetut kukonpojan koipireisipalat ja punaviinin voi jättää pois. Kypsymisaika kukonpoikien reisipaloille on n. 1,5 tuntia. Bon appetit!

[1] Viimeksi tein olosuhteiden vuoksi Stockan uusiseelantilaisesta lampaasta, mikä on ihan hyvää sekin. Suoramyyntinä tiloilta saa tietysti parasta ja parhaan mielen jättävää lammasta, esim. Kalliomäen tilalta läheltä Kotkaa, Satakunnan Köyliöstä Lallin lampaasta ja Metsolan tilalta läheltä Vihtiä olen tilannut. Näitä löytyy mm. seuraavasta linkistä: http://www.lammasyhdistys.fi/suoramyyntitilat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s